Mégis kicsoda John Doe?


Gondolom sokaknak feltűnt, hogy meglepően igényesen választják meg az epizódok címeit, általában előre nem is derül ki belőlük semmi, hogy aztán menet közben annál nagyobbat koppanjon, amikor "leesik". (Itt szeretném közbevetni, hogy a magyar fordító mondjon le, amiért még az epizódcímeket is teljesen jellegtelenekre kellett cserélnie).
A szünet utáni első epizód címe több szempontból is érdekes, már előre is. A magyar nézők nagy részének valószínűleg semmit nem mond ez a teljesen közönségesnek hangzó név: John Doe. Ami nem meglepő, hiszen a név olyannyira közönséges, hogy az amerikaiak egyfajta helykitöltőként használják, olyan helyeken ahova egy magyar Kovács Jánost, vagy Gipsz Jakabot írna. Azonban jelen esetben még ennél is érdekesebb, hogy ezt gyakran hivatalos jelentésekben teszik, például egy bírósági, vagy rendőrségi beszámolóban, ahol a vádlott/tanú/áldozat kilétét valami miatt nem kívánják nyilvánosságra hozni. A szokást a tizennegyedik századbeli III Edwardtól eredeztetik, aki egy jogi vita során használta ezt a nevet.

Valószínűleg nem véletlen egybeesés, hogy éppen a FOXnak volt a 2002-2003-as idényben egy John Doe című sorozata, amelynek főszereplőjét nem más alakította, mint Dominic Purcell. (Lincoln Burrows) A történet egy rejtélyes emberről szól, aki elfelejtette hogy ki is ő, azonban meglepő módon ezen kívűl szinte az emberiség minden tudásnak a birtokában van. Ezt a különleges képességét rendőrségi nyomozások segítésére, és saját múltjának kiderítésére használja, miközben azt is megpróbálja kideríteni, miért figyelik rejtélyes emberek távolról minden lépését. A sorozatnak a neten határozottan pozitív visszhangja van, ez persze lehet hogy csak annak tudható be, hogy első évad után leállították és a fanok úgy gondolták hangos jó hírét keltik, hátha újraindítják. (ami úgy tűnik nem túl sikeres elképzelés, hiszen a szintén FOXos Firefly esetében sem sikerült)
Hogy a fentiekből milyen következtetéseket lehet levonni a Prison Break rész sztorijára vonatkozóan, azt mindenki találja ki magának. :) Mindenesetre az epizódcím és a korábbi sorozat, illetve annak főszereplője közti áthallás jól jöhet Purcellnek, aki épp befejezte a Primeval című filme forgatását, amivel több interjúja alapján is úgy tűnik, hogy az volt a célja, hogy immár ne csak sorozatok karakterszínészeként, hanem szélesvásznú, nagy költségvetésű filmek arcaként is megismerjék. Hogy ez mennyire sikerül, majd elválik, azonban egyelőre elég lehúzó kritikák láttak napvilágot a filmet illetően.

Ha már Purcellnél tartunk, érdekesség, hogy az új filmje apropóján adott rengeteg interjúja során többször is kérdezték a Prison Break harmadik évadjáról. Elmondása szerint minden jel arra mutat, hogy lesz harmadik évad, amelynek a története alapvetően különbözni fog a korábbiaktól. Ez egybevág az író, Scheuring korábbi nyilatkozataival, azonban a hivatalos megrendelés még nincs meg a harmadik évadra.